Topic boleh diterjemahkan; 'hati yang lebih sihat adalah tanda badan yang sihat'.
Dalam interaksi harian dengan kawan dan orang ramai, saya dapati ramai yang tidak terlintas memikirkan yang hati adalah salah satu anggota dalaman yang penting. Bagi pendapat saya ia adalah yang terpenting sekali. Kesihatannya mendahalui kesihatan badan. Hati mesti sihat baru badan sihat dan otak cergas. Jadi kesimpulannya hati yang lebih sihat akan menentukan badan dan otak yang sihat dan cergas.
Sistem penghadaman makan kita bermula dari mulut, perut, hati, pancreas, usus besar/kecil dan berakhir di rectum. Dari mata kasar, sistem ini dikenali orang ramai sebagai 'sistem perut'; kesimpulanya, semua penyakit datang dari perut. Gambaran ini membuat masyarakat lebih mementingkan perut dari hati.
'Sistem perut' boleh diumpamakan seperti sebuah kilang pengeluaran product. Ianya meliputi beberapa gudang pemerosesan dimana di dalam 'sistem perut' ini tadi, hati bermain peranan seolah-olah sebagai pusat mengawalan aktiviti pengeluaran (production control) dan kawalan kualiti (quality control) dengan mengunakan alat-alat yang tercagih.
Seperti dikilang-kilang, kualiti barangan yang dikeluarkan bergantung pada kualiti bahan mentah yang diprocess. Umpama, jika kilang A mengeluarkan kepala paip air stainless steel yang tahan karat jika dibekalkan dengan besi biasa, maka berkaratlah produk yang dikeluarkannya. Sama juga, jika kita makan makanan junk (fastfood) sesuka hati (sedap dan hingga kenyang perut), maka hati pun tidak berupaya membuat kawalan dan pengeluaran bahan-bahan yang berguna untuk darah kita, umpamanya pengeluaran kolesterol (jahat) LDL bila terlalu banyak makan lemak politaktepu dan lemak trans yang diprocess dari sumber minyak sayuran.
Seperti mesin kilang, hati pun mempunyai kapasiti yang optimum. Tabiat makan sampai kenyang 3-4 kali sehari dengan makanan yang berminyak minuman berkrim boleh 'overload' mekanisma hati dan seturusnya menjejaskan kesihatannya. Tabiat makan yang elok ialah makan yang sederhana dan banyakan minuman air kosong (kopi dan teh yang tak bergula) serta jus buah terus (buah potong) tanpa manisan dari gula pasir.
Sedaya upaya jauhkan dari makanan yang dicanai, diprocess dan dimasak dengan minyak sayuran yang kaya dengan lemak politaktepu (poly unsaturated fat) dengan mentega atau minuman yang berkrim. Cara ini memang dianggap merugikan oleh setengah pehak, bagi saya menjaga kesihatan hati adalah lebih penting dan mestilah diutamakan.
Makanan yang kadungan gula pasirnya tinggi dan juga tepung yang diproses (tahap GI yang tinggi) boleh juga membebankan mekanisma hati bagaikan memberi makanan pada ikan mas tak henti- henti hingga mati.
Hati kita memang kerja kuat hari demi hari. Semua penhadaman makanan; lemak, karbohidrate dan juga protin, disalurkan dari perut ke hati untuk menghasilkan tenaga, bahan pertahanan badan dan kolesterol (jahat LDL dan baik HDL). Menyakiti hati dengan sengaja melebih-lebihkan bahan-bahan untuk dicanakan dan juga makanan yang merbahaya seperti alkohol atau getah-getah herba yang belum dibuang lagi boleh menyebabkan ianya kelemahan dan boleh membawa maut pada kita.
Tidak ada siapa yang tahu akan kesihatan hati kita melainkan kita sendir. Doctor dan pakar hanya boleh memberi ubat untuk menahan kesangsaran kita namun tidak boleh membalik (reverse) kesihatan hati kita jika kita terus tidak sedar yang tabiat makanan kita sudah menyakitinya.
Dalam interaksi harian dengan kawan dan orang ramai, saya dapati ramai yang tidak terlintas memikirkan yang hati adalah salah satu anggota dalaman yang penting. Bagi pendapat saya ia adalah yang terpenting sekali. Kesihatannya mendahalui kesihatan badan. Hati mesti sihat baru badan sihat dan otak cergas. Jadi kesimpulannya hati yang lebih sihat akan menentukan badan dan otak yang sihat dan cergas.
Sistem penghadaman makan kita bermula dari mulut, perut, hati, pancreas, usus besar/kecil dan berakhir di rectum. Dari mata kasar, sistem ini dikenali orang ramai sebagai 'sistem perut'; kesimpulanya, semua penyakit datang dari perut. Gambaran ini membuat masyarakat lebih mementingkan perut dari hati.
'Sistem perut' boleh diumpamakan seperti sebuah kilang pengeluaran product. Ianya meliputi beberapa gudang pemerosesan dimana di dalam 'sistem perut' ini tadi, hati bermain peranan seolah-olah sebagai pusat mengawalan aktiviti pengeluaran (production control) dan kawalan kualiti (quality control) dengan mengunakan alat-alat yang tercagih.
Seperti dikilang-kilang, kualiti barangan yang dikeluarkan bergantung pada kualiti bahan mentah yang diprocess. Umpama, jika kilang A mengeluarkan kepala paip air stainless steel yang tahan karat jika dibekalkan dengan besi biasa, maka berkaratlah produk yang dikeluarkannya. Sama juga, jika kita makan makanan junk (fastfood) sesuka hati (sedap dan hingga kenyang perut), maka hati pun tidak berupaya membuat kawalan dan pengeluaran bahan-bahan yang berguna untuk darah kita, umpamanya pengeluaran kolesterol (jahat) LDL bila terlalu banyak makan lemak politaktepu dan lemak trans yang diprocess dari sumber minyak sayuran.
Seperti mesin kilang, hati pun mempunyai kapasiti yang optimum. Tabiat makan sampai kenyang 3-4 kali sehari dengan makanan yang berminyak minuman berkrim boleh 'overload' mekanisma hati dan seturusnya menjejaskan kesihatannya. Tabiat makan yang elok ialah makan yang sederhana dan banyakan minuman air kosong (kopi dan teh yang tak bergula) serta jus buah terus (buah potong) tanpa manisan dari gula pasir.
Sedaya upaya jauhkan dari makanan yang dicanai, diprocess dan dimasak dengan minyak sayuran yang kaya dengan lemak politaktepu (poly unsaturated fat) dengan mentega atau minuman yang berkrim. Cara ini memang dianggap merugikan oleh setengah pehak, bagi saya menjaga kesihatan hati adalah lebih penting dan mestilah diutamakan.
Makanan yang kadungan gula pasirnya tinggi dan juga tepung yang diproses (tahap GI yang tinggi) boleh juga membebankan mekanisma hati bagaikan memberi makanan pada ikan mas tak henti- henti hingga mati.
Hati kita memang kerja kuat hari demi hari. Semua penhadaman makanan; lemak, karbohidrate dan juga protin, disalurkan dari perut ke hati untuk menghasilkan tenaga, bahan pertahanan badan dan kolesterol (jahat LDL dan baik HDL). Menyakiti hati dengan sengaja melebih-lebihkan bahan-bahan untuk dicanakan dan juga makanan yang merbahaya seperti alkohol atau getah-getah herba yang belum dibuang lagi boleh menyebabkan ianya kelemahan dan boleh membawa maut pada kita.
Tidak ada siapa yang tahu akan kesihatan hati kita melainkan kita sendir. Doctor dan pakar hanya boleh memberi ubat untuk menahan kesangsaran kita namun tidak boleh membalik (reverse) kesihatan hati kita jika kita terus tidak sedar yang tabiat makanan kita sudah menyakitinya.
No comments:
Post a Comment